Sensibilisering

Waarom Mahmoud Ibrahim zich laat vaccineren
Mahmoud Ibrahim heeft een kapsalon in Nijlen en vindt het als kapper heel belangrijk dat zoveel mogelijk mensen zich laten vaccineren. “Je komt met veel klanten in nauw contact tijdens het knippen en scheren.” Ibrahim had in het begin zelf ook heel wat vragen en twijfels over COVID-vaccinatie. Hij raadpleegde vrienden, internet en andere media om een geïnformeerde beslissing te kunnen maken. “Om de klanten en jezelf te beschermen, is het belangrijk dat we ons laten vaccineren.” Daarnaast kijkt Ibrahim er naar uit om eindelijk terug zonder een mondmasker te kunnen werken en leven. Het contact met anderen zal dan opnieuw aangenamer kunnen verlopen.

Waarom Zabiullah zich laat vaccineren

Salarzai Zabiullah, een enthousiaste man van Afghaanse afkomst, vertelde ons met veel plezier waarom hij zich liet vaccineren tegen het coronavirus.

Voor Zabiullah waren er twee belangrijke redenen. Hij wilde zichzelf beschermen tegen het gevaarlijke virus zodat hij gezond blijft. Maar ook om andere mensen niet ziek te maken. De veiligheid van de mensen in ons land en bij uitbreiding de hele wereld zijn voor hem prioriteit.

Tijdens de coronacrisis volgde Zabiullah het nieuws op televisie en zocht hij zelf informatie op internet. Zodra er nieuws was over een vaccin dat zou beschermen tegen corona, wilde hij zich zo snel als mogelijk laten beschermen.

Zabiullah weet dat er nog veel mensen vragen en twijfels hebben. Daarom zet hij zich ook in om mensen informatie te geven en vragen te beantwoorden. Volgens Zabiullah is het belangrijk om voldoende tijd te nemen om te luisteren naar anderen en vragen te beantwoorden..

Waarom Astride bewust kiest voor een COVID-vaccin.

Astride woont sinds mei 2017 in België en is van Congolese afkomst. Eerst woonde ze in opvangcentrum van Fedasil te Broechem. In februari verhuisde de alleenstaande mama met haar vijf zonen (tussen 3 en 18 jaar) naar Nijlen. Oudste zoon Daniël volgt les in het VTI te Lier, de andere jongens lopen school in Emblem. Ze spreken vloeiend Nederlands en zijn volledig ingeburgerd. Daniël geeft training bij FC Emblem waar ook zoontje Messi traint. De kinderen zijn geliefd op school en gaan naar de plaatselijke Chiro.

Zoals velen kreeg Astride regelmatig foutieve informatie en fake news doorgestuurd rond vaccinatie. Bovendien raakten zij en Daniël ook nog eens besmet met het virus. Gelukkig werden ze niet ernstig ziek, maar het besef dat Corona gevaarlijk is voor ouderen of mensen met een onderliggende aandoening, is er wel.

Als alleenstaande mama is het voor haar enorm belangrijk om gezond te blijven voor haar jongens. Ook wil ze graag haar vrijheid terug en wil ze op termijn – als er genoeg mensen gevaccineerd zijn – van het mondmasker af. Met een mondmasker kan je mensen niet écht leren kennen en dat vindt ze heel belangrijk.

Vriendinnen van haar die het vaccin kregen zijn niet ernstig ziek geworden. Omdat deze vriendinnen zelf ook in de zorg werken, heeft ze er wel vertrouwen in dat het vaccin veilig is. Ze ziet ook steeds meer mensen rondom haar die gezond blijven na een vaccinatie.

Astride was een beetje van bang van het prikje maar toch keek ze uit naar dit speciale moment. Ze is fier dat ze een voorbeeld mag zijn voor anderen. Ze kreeg haar eerste dosis Pfizer. Ook haar oudste zoon is al gevaccineerd.

Astride beluisterde vooraf audiofragmenten met officiële COVID-informatie in haar moedertaal, zodat ze op de hoogte was over alle coronamaatregelen en vaccinatie. Je kan deze audioboodschappen ook in jouw taal beluisteren via https://www.integratie-inburgering.be/nl/corona-meertalige-info.

Bekende inwoners laten zich vaccineren

In dit filmpje leggen enkele bekende inwoners uit waarom ze zich laten vaccineren.

Vaccinatie is onze belangrijkste troef om de COVID-19-pandemie achter ons te laten. Om terug gewoon met vrienden je verjaardag te vieren, je (groot)ouders te knuffelen, op café of restaurant te gaan, of naar een concert of het voetbalstadion. Vaccinatie kan voorkomen dat je ernstig ziek wordt en levens redden. Heel belangrijk dus om je te laten inenten. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor elkaar. Zodat we stukje bij beetje weer het gewone leven kunnen oppikken.
Meer vind je op deze website en op www.laatjevaccineren.be.

 

Hoe werkt een vaccin?

In deze filmpjes wordt – in verschillende talen – uitgelegd hoe een vaccinatie werkt.

Nederlands

عربي – Arabisch Standaard

Română – Roemeens

български – Bulgaars

Slovák – Slowaaks

Türk – Turks

 

Geloofsgemeenschappen

Onderstaande video’s zijn gericht aan de verschillende geloofsgemeenschappen in ons land. 

Moslimgemeenschap

Joodse gemeenschap

Rooms-katholieke gemeenschap

Vrijzinnige gemeenschap

Protestantse gemeenschap