Het verhaal van Astride

Waarom Astride bewust kiest voor een COVID-vaccin.

Astride woont sinds mei 2017 in België en is van Congolese afkomst. Eerst woonde ze in opvangcentrum van Fedasil te Broechem. In februari verhuisde de alleenstaande mama met haar vijf zonen (tussen 3 en 18 jaar) naar Nijlen. Oudste zoon Daniël volgt les in het VTI te Lier, de andere jongens lopen school in Broechem. Ze spreken vloeiend Nederlands en zijn volledig ingeburgerd. Daniël geeft training bij FC Emblem waar ook zoontje Messi traint. De kinderen zijn geliefd op school en gaan naar de plaatselijke Chiro.

Zoals velen kreeg Astride regelmatig foutieve informatie en fake news doorgestuurd rond vaccinatie. Bovendien raakten zij en Daniël ook nog eens besmet met het virus. Gelukkig werden ze niet ernstig ziek, maar het besef dat Corona gevaarlijk is voor ouderen of mensen met een onderliggende aandoening, is er wel.

Als alleenstaande mama is het voor haar enorm belangrijk om gezond te blijven voor haar jongens. Ook wil ze graag haar vrijheid terug en wil ze op termijn – als er genoeg mensen gevaccineerd zijn – van het mondmasker af. Met een mondmasker kan je mensen niet écht leren kennen en dat vindt ze heel belangrijk.

Vriendinnen van haar die het vaccin kregen zijn niet ernstig ziek geworden. Omdat deze vriendinnen zelf ook in de zorg werken, heeft ze er wel vertrouwen in dat het vaccin veilig is. Ze ziet ook steeds meer mensen rondom haar die gezond blijven na een vaccinatie.

Astride was een beetje van bang van het prikje maar toch keek ze uit naar dit speciale moment. Ze is fier dat ze een voorbeeld mag zijn voor anderen. Ze kreeg haar eerste dosis Pfizer. Ook haar oudste zoon is al gevaccineerd.

Astride beluisterde vooraf audiofragmenten met officiële COVID-informatie in haar moedertaal, zodat ze op de hoogte was over alle coronamaatregelen en vaccinatie. Je kan deze audioboodschappen ook in jouw taal beluisteren.